Een van de meest voorkomende klachten tijdens een BURN-OUT is oorsuizen en/of een piep in je oren. Ik weet het nog als de dag van gisteren. Ik kan het niet anders beschrijven dan dat ik krankzinnig gek werd van het gesuis. Mijn linkeroor was enorm hard met een piep en rechts was alleen suizen.

Op een dag begon het gewoon.

Ik raakte er overdag nog meer overprikkeld door en in bed kwam ik moeilijk in slaap. Het duurde maanden. En het voelde alsof mijn oren steeds gevoeliger werden. Gevoelig in: raak ze niet aan, maar ook gevoelig in: alle geluiden die hard en intens binnenkwamen. Zoals ik van alles in paniek raakte tijdens mijn burn-out deed ik dit ook over mijn oren. Ik ging naar de KNO arts en deze gaf direct de stempel tinnitus. 
Hij zei: meer dan 60% van Nederland heeft hier last van en daar moet je mee leren leven. Bij Beter Bed verkopen ze kussens met geluiden erin, zodat je in de avond wel in slaap kan komen. 

> Inmiddels is mijn burn-out alweer 7 jaar geleden. 
> Heb ik geen oorsuizen meer en ook geen piep.
> Net als tientallen anderen die mijn herstel traject hebben gevolgd.
> Ook jij hebt een zeer grote kans dat je er vanaf komt!

Laten we starten met wat oorsuizen is

Last hebben van suizende oren herkennen velen. Bijvoorbeeld na het onderwater zwemmen, lang bij harde muziek te hebben gestaan of tijdens een stevige verkoudheid. Dit is vaak van tijdelijke aard. Het kan heel diep en intens voelen, het kan ook gevoelig en hol klinken.Op het moment dat dit gevoel langer dan een paar dagen duurt, bestaat de kans dat je last hebt van tinnitus oftewel oorsuizen. Naar schatting kampen 1 miljoen Nederlanders met dit probleem. En bijna iedereen wordt verteld: hier kom je nooit meer vanaf. ONZIN!

Schade of stress?

Oorsuizen ontstaat in onze hersenen. Er is een gebied in ons brein dat auditieve cortex wordt genoemd. Hierdoor kunnen wij geluiden waarnemen. Het probleem zit dus niet in onze oren, maar in onze hersenen. Maar dit is niet het ECHTE probleem…

Als zenuwcellen in de auditieve cortex geen geluidssignalen meer kunnen verwerken, gaan de cellen onderling met elkaar communiceren. De tinnitustoon wordt dus veroorzaakt door de signaaltjes die de zenuwcellen op elkaar afvuren.

Jouw lichaam zegt met oorsuizen letterlijk tegen jou: luister a.u.b. naar mij. Ik heb hulp nodig, er is niet voldoende ENERGIE om optimaal te kunnen functioneren. 

Je kunt bloot staan aan extreem harde geluiden zoals op een festival naast een box. Zodanig dat het te veel is en het niet verwerkt kan worden. Dit is blootstaan aan extremen en dit geeft een stress reactie. Stel, je staat in de buurt van een explosie, dan is dit een extreme.

Bovendien zijn er stress symptomen die de allergrootste invloed uitoefenen op het ontstaan van tinnitus. Tijdens uitputting, overspanning en burn-out staat het lichaam op “overleven”. Het lijf is uitgeput, het lijf staat “stijf” van de stress omdat er niet voldoende energie is om optimaal te kunnen functioneren. Het lichaam ervaart een te hoog cortisol. Te veel stress, spanning en uitputting zorgt voor oren die letterlijk gaan “toeteren” van de hoogspanning. Daarnaast is het zenuwstelsel zelf in burn-out ook uitgeput. Dit samen verergert de klachten in de oren. 

Wat moet je doen om van oorsuizen af te komen?

 1. GEDULD. Begrijpen waarom je het hebt, het zien als een signaal van jouw prachtige lichaam en weten dat het minder en beter wordt. En bij veel mensen helemaal verdwijnt ❤️ 
 2. Fysiek, mentaal en emotioneel in balans komen. Dat houdt in dat je je natuurlijke energiesysteem moet gaan herstellen. Ik geef hier een gratis masterclass over waarbij je mag aanschuiven. Lees hier meer. 
 3. Ga dagelijks 10 minuten plat liggen op de grond. Door middel van deze oefening breng je jezelf letterlijk fysiek, mentaal en emotioneel weer op een lijn oftewel in balans. Daar vindt je hoofd en lichaam van alles van. Door rustig te ademen en te oefenen zal de stress in je lichaam zakken. Dit is niet in drie dagen gedaan 😉 Er is geen QUICK FIX!!
 4. Voldoende magnesium. Magnesium is het allerbelangrijkste mineraal voor dat prachtige lichaam van jou. Jouw zenuwcellen moeten, naast weer voldoende energie krijgen, ook van spanning naar ontspanning gaan. Dit proces kan alleen plaatsvinden als er voldoende magnesium is. Tijdens uitputting, overspanning en burn-out hebben we tot 7 keer meer magnesium nodig! Het beste is om magnesium op te nemen via de huid. Ik nam er een podcast over op met expert Maik, luister deze hier. 
 5. Er is op het gebied van magnesium heel veel “meuk” op de markt. Bij Permsal heb je 100% puur magnesium van eigen bodem. Zie hier. Voer bij de kassa de code echtinbalans in. 
 6. Wandelen in de natuur. Bewegen, frisse lucht, zon op je toet en de geluiden en geuren van de natuur dragen bij aan het herstellen van je zenuwstelsel. Al wandel je 10 minuten en ga je daarna op een bankje rustig ademen. 
 7. Dit supplement mag NIET ontbreken bij oorsuizen. Je lichaam heeft de juiste benzine nodig om je systeem te herstellen. Dit hersteldrankje bevat een groot deel van de stoffen die jij nodig hebt om je cortisol te laten dalen. Maar altijd in combinatie met ontspanning in jouw leven. Info hersteldrankje. 
 8. Ademen. Adem maar eens heel rustig door je neus. En laat dan de adem heel rustig door je mond naar buiten gaan. Ademen is letterlijk LEVENSENERGIE. Wees je bewust van je ademhaling en doe dagelijks ademhalingsoefeningen om je lichaam van spanning naar ontspanning te helpen!

Wat helpt NIET en triggert juist je cortisol

(Stress reactie van je lichaam waardoor het laatste beetje energie uit je energietank wordt getrokken en ALLE klachten en sensaties in je lijf erger zullen worden).

 1. Het nuttigen van cafeïne in bijvoorbeeld energiedrankjes, koffie en frisdranken. 
 2. Het nuttigen van suiker. Nu zeg ik niet dat je helemaal geen suiker moet eten want dit is onmogelijk. Maar ik heb wel twee tips. Houd de 80-20 regel aan en als je dan iets lekkers neemt vol suiker, zoals een taartje, doe dit dan direct achter een eiwitrijke maaltijd aan. 
 3. Cacao. Denk aan rauwe cacao, maar ook aan die lekkere chocoladereep. 
 4. Alcohol. Gewoon niet doen lief mens ❤️
 5. Hard sporten. En daarmee bedoel ik high intensity waarbij je hart in een korte tijd naar een hoge snelheid gaat. Denk aan hardlopen en bijvoorbeeld ook crossfitten. Kies liever voor wandelen, yoga, dansjes in de woonkamer of een heerlijke fietstocht met de zon op je toet.

Samengevat gaat het er dus om dat jij een ontspannen lichaam hebt, dat jij voldoende energie hebt zodat je lichaam alle systemen kan herstellen en straks weer optimaal kan functioneren en dat jij je lichaam echt mag begrijpen en er naar mag luisteren.

Wil je begrijpen hoe ENERGIE werkt en hoe jij je energie terugkrijgt zodat je kan herstellen? Doe dan mee aan mijn gratis masterclass. Je kunt je hier opgeven.