Niet meer de kracht hebben om te praten, geen glimlach meer kunnen toveren op je gezicht, tandenpoetsen niet meer belangrijk vinden en nog veel meer. Allemaal tekenen die kunnen wijzen op een depressie. Onderschat dat niet, er zijn zoveel mensen met die gevoelens!

Heb jij ook wel eens van die dagen? Ik dacht dat ik depressief was en er nooit meer uit zou komen.

Een goeie vriendin nam mij in huis nadat mijn relatie was geëindigd. Een prachtig appartement aan de Zaan dat uitkeek op de Verkade fabriek. Ze zette thee voor me, gaf me liefde en we konden uren praten. Ik zou dankbaar moeten zijn op dat moment en gelukkig, want zij, deze goeie vriendin, nam mij in huis en zorgde voor me. Maar ik voelde niks, ik was leeg, eenzaam en afgesloten van iedereen.

Tandenpoetsen kostte teveel moeite, douchen vond ik zwaar, eten maken vond ik vreselijk. Laat staan uit bed komen… Het voelde vreselijk eenzaam, alsof niemand begreep dat dagelijkse dingen teveel energie kostten en dat ik niks voelde. Ik voelde mij ongelukkig en nergens blij om. Wanneer zou ik weer blij worden…?

Gelukkig duurde dit vreselijke dal bij mij maar een paar weken tijdens mijn burnout. Luister op mijn #ECHTINBALANS podcast hier meer over.  Maar deze paar weken voelden als eeuwen en dit gaf mij een hopeloos gevoel. Moet je je voorstellen dat sommige mensen zich zo elke dag voelen, jarenlang. En toch naar het werk moeten, naar school of meedoen met de sociale verplichtingen. Dit kost bakken energie. Maar je bent echt niet de enige.

WAT IS DEPRESSIE EIGENLIJK?

Ik kreeg zoveel reacties en blijken van herkenning dat ik besloot hier een artikel aan te wijden. Want wat is depressie? Het kan namelijk iedereen overkomen hoe jong of oud je ook bent. Maar wat goed is om te weten, depressie is te behandelen. Praten hierover is dan ook heel erg belangrijk en gelukkig had ik mijn lieve vriendin.

Want, lieve mensen, praat… praat met anderen of praat tegen anderen van wie je denkt dat ze misschien lijden aan depressie. Meer dan 750.000 mensen in Nederland kampen met een depressie. Niet te geloven toch? Weet je hoeveel dat is? En ik ben geschrokken van alle reacties en mailtjes die ik heb gehad, hoeveel mensen hiermee worstelen en zich niet durven te uiten of erover durven te praten.

Ik snap het, ik schaamde mij ook. Praten over depressieve gevoelens is ontzettend moeilijk. Want hoe begin je zo’n gesprek? Dat je je van binnen vreselijk eenzaam voelt, maar dat je aan de buitenkant niks ziet. Dat je geen energie meer uit dingen kunt halen en dat uit bed komen ongeveer het moeilijkste is wat er is.

Maar wat is een depressie ECHT?

De-pressed

YOUR BODY NEEDS TO BE DEPRESSED!
Jouw lichaam wil rust – DEEP REST- van wat jij maar van hem blijft vragen.

Jouw lichaam is klaar met de persoon die jij nu “speelt”. Dat klinkt hard maar je hebt een masker op. Je doet je vaak beter voor dan dat je je voelt. Je kan moeilijk nee tegen anderen zeggen omdat je bang bent wat hun dan van je vinden. Je wil erbij horen. Je wil gezien worden. En daarom vertoon je vaak “please” gedrag. En dat… is oke!

Maar jouw lichaam, je mind en je emotioneel stelsel wil rust. Naar binnen keren.

GA LEKKER EEN WEEKEND WEG, DOET JE VAST GOED!

Hoe vaak ik te horen heb gekregen, ga lekker een dagje naar de sauna of ga een weekend weg, kom je herboren terug! Het liefste wil je zelf dingen oplossen en niemand belasten met jouw ellende, en heb je dan eindelijk de moed verzameld om er over te praten, dan komen ze met dit soort opmerkingen. En echt allemaal goed bedoeld hoor, maar er is zoveel onwetendheid over depressies.

Maar wat de reden ook is van jouw depressie, weet een ding zeker: je stelt je niet aan! Er is zoveel onwetendheid over depressies dat men zich er vaak niet eens bewust van is dat zoveel mensen kampen met deze gevoelens en dat we moeten stoppen met direct te (ver)oordelen.

HOE HERKEN JE DEPRESSIE BIJ JEZELF OF BIJ EEN ANDER?

Je hebt al een aantal weken last van een sombere stemming of duidelijke verminderde interesse of plezier in bijna alle activiteiten. Andere symptomen kunnen zijn:

  1. Gewichtsverlies door verminderde eetlust of gewichtstoename door emotie-eten.
  2. Zware vermoeidheid en laag energieniveau.
  3. Rusteloosheid en paniek.
  4. Schuldgevoelens en gevoel van niks waard zijn.
  5. Moeite met concentreren, nadenken of beslissingen nemen.
  6. Slapeloosheid of extreem veel slapen.
  7. Gedachtes over het leven beëindigen.

MAAK HET BESPREEKBAAR!

Ik wil een oproep doen naar al mijn volgers. Probeer je er bewust van te zijn hoeveel mensen kampen met een depressie, praat erover, durf het gesprek te openen en negeer het niet. Sta voor elkaar klaar, dit kan de ander enorm helpen.

En luister HIER mijn podcast.

Liefs,
Charlie