Na meer dan 4 jaar mensen te hebben gecoacht bij hun herstel van burn-out naar #ECHTINBALANS zijn er een aantal dingen die ik keer op keer bij iedereen zie terugkomen: 
❌ Niet juist eten en wel energie verwachten en gas geven. 
❌ Niet begrijpen hoe je weer energie krijgt. 
❌ Energie verspillen! 

Laat mij het even uitleggen. 

Jij hebt vast – net als iedereen – een mobiel. 
En daar kun je lekker mee appen, mijn podcast beluisteren en mij op Instagram volgen. Maar als jij de hele dag actief bezig bent op je telefoon loopt de batterij leeg toch? En wanneer die bijna leeg is gaat deze knipperen of wordt deze bij jou wellicht rood. En ineens doet de zaklamp van jouw telefoon het niet meer. En kan je je camera niet meer gebruiken. 
Er is geen batterij meer om jouw telefoon optimaal te laten functioneren. 

Zo werkt het precies hetzelfde met jouw lichaam: er is geen ENERGIE meer om jouw lichaam optimaal te laten functioneren. 

Allright, terug naar de telefoon. Stel, je batterij is bijna leeg en je gooit hem aan de lader. Drinkt even een theetje en 30 minuten later ga je weer lekker shoppen op Zalando, Facebook doorscrollen en een vriendin bellen. Binnen no-time is de batterij weer bijna leeg. En dan kan je niks meer. Hoe leger de batterij hoe langer het opladen duurt! (oh, en een snellader telt niet in dit verhaal 😜) 

Maar stel: je hangt je telefoon aan de lader en ondertussen ga je als een gek nog lopen surfen. Laadt je batterij dan sneller of langzamer op?

Wil jij meer ENERGIE (en herstellen), dan moet jij jezelf voeden (met energie), laden (voor meer energie) en prikkelen (om je energiesysteem aan te zetten).

✅ Als je je telefoon met rust laat bespaar je veel energie. 
✅ Als jij de hele dag niks doet bespaar je energie. 
✅ Als je telefoon aan de lader hangt wordt die gevoed met energie. 
✅ Wanneer jij de juiste voeding eet en supplementen neemt VOED jij jezelf met energie. 
✅ Wanneer jij je beeldscherm aanraakt of swipet (tegenwoordig is elke telefoon anders ) gaat het beeldscherm branden, er komt energie vrij. 
✅ Wanneer jij in beweging komt zet je jouw systeem aan. 

En dan kom ik nu bij DE GOUDEN TIP als je meer energie wil, meer grip op je energie wil en meer rust vanuit voeding wil krijgen… VOLDOENDE EIWITTEN ETEN!

🔅 Eiwitten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. 
Een bloedsuikerspiegel die uit balans is geeft klachten als: duizeligheid, misselijkheid, futloos voelen, eindeloze trek (bodemloze put of snack attacks), suikercravings, hoofdpijn, onrustig slapen en ga zo maar door. 

🔅 Eiwitten zorgen voor een stabiele energie-afgifte
Alle energie die vrijkomt uit eten wordt verdeeld over de dag. 

🔅 Eiwitten zorgen voor een verzadigd gevoel = rust. 
En rust draagt bij aan kunnen ontspannen. 

Kortom: voldoende eiwitten eten is een van de belangrijkste stapjes in voeding. Zorg dat je tijdens je herstel drie/vier keer per dag en bij elk eetmoment minimaal 25 gram eiwitten binnenkrijgt. Eiwitten zitten in zuivel, vlees, vis, gevogelte, eieren, soja en peulvruchten. Let op: de hoeveelheid verschilt per product, dus lees etiketten. 

Als voorbeeld: een pakje kipfilet beleg is tussen de 20 en 25 gram eiwitten. Als jij dus 2 lullige plakjes op je brood doet kom je heel veel te kort 😉 

Simpele tip: voeg eiwitpoeder toe (een kwalitatieve als Orangefit) aan je eetpatroon.