Kan jij moeilijk nee zeggen? Weet je niet HOE je nee moet zeggen of zeg je nooit nee tegen een ander? Lees dan snel verder, want ik vertel je waarom je geen nee kan zeggen en leer je hoe je WEL makkelijk nee kan zeggen zonder een ander af te wijzen!

HOE DAN?

Ik ben zelf ook enorm schuldig geweest aan geen NEE kunnen zeggen. Ik heb natuurlijk niet voor niks een dikke vette burn-out gehad en ben ook daarna nog meerdere keren op mijn bips gevallen hoor. Eerlijk is eerlijk, het leven is vallen en opstaan en we blijven leren en groeien. 

Een van de meest gestelde vragen in mijn “Echt in balans programma” is: ik vind het nog steeds moeilijk om nee te zeggen of ik kan geen nee zeggen of ik weet niet HOE ik nee moet zeggen.

Laten we daarmee beginnen. Daar kan ik je direct mee helpen. Zo zeg je nee: NEE. hahaha 

Nee, even zonder dollen, ik ga je vertellen waarom je geen nee kan zeggen en ik ga je vertellen hoe jij kan leren VAKER nee te gaan zeggen. Beloof jij mij dan dat je mij laat weten wanneer je deze methode hebt toegepast? Ik noem dit namelijk de deur dicht methode

ALLES BEGINT BIJ JEZELF

Jij kan geen nee zeggen omdat je niet echt weet wie je bent, wie je wil zijn en HOE jij je wil voelen. Mooie vragen om direct mee aan de slag te gaan. Schrijf ze op. Want als er dan iets van jou gevraagd wordt, dan kan jij bedenken of dit past bij wie je wil zijn, wie je bent of hoe jij je op dit moment wil voelen. Past het niet? Dan zeg je NEE. Zeg je toch JA dan zeg je dus NEE tegen jezelf. En wijs je jezelf af. En dat is heel lelijk. Dat betekent dat jij jezelf en je verlangens en wensen niet belangrijk genoeg vindt. En zo hoort het niet; want een nee tegen een ander is een ja tegen jezelf. 

Maar dan komen we bij dat woord NEE. Want waarom vinden we dat toch verdomd lastig om te zeggen? Dit heeft alles te maken met eigenwaarde en onzekerheid. En daarmee bedoel ik je druk maken om wat de ander vindt en wat de ander zal denken als jij NEE zegt EN het heeft te maken met jouw manier van communiceren. DIE IS NIET HELDER!

Ja, dat blijft een lastige en daarom werken we in mijn coaching programma heel veel aan heldere communicatie. Dat is namelijk het antwoord op het krijgen van een lichter leven. Heldere communicatie maakt alles zoveel makkelijker en duidelijker.

Maar HOE communiceer je duidelijk bij NEE zeggen?

DE DEUR DICHT METHODE

Ik ga je op weg helpen met De ––  ik doe de deur dicht methode– 

Deze bestaat uit 3 communicatiemomenten:

  1. Nee zeggen + uitleg over waarom je nee zegt;
  2. Uitleg als je WEL ja zou zeggen – wat is het gevolg;
  3. Kom met een liefdevol of briljant ‘wat-wel-bij-jou-past- tegenvoorstel, dat niet geweigerd kan worden!

Ik ga een heel simpel voorbeeld delen. Jij bent uitgenodigd voor de kinderverjaardag van een goede vriendin of je zus. Dat voelt als moeten, je kan immers je zus of beste vriendin niet laten zitten toch? Maar je voelt je moe, futloos en overprikkeld. Je hebt de behoefte en het verlangen om even wat tijd met jezelf te hebben. Je kent jezelf namelijk en weet dat als je zo doorgaat je de volgende dagen een enorm gebrek hebt aan energie, je achter de feiten aanloopt, je kattig bent tegen alles en iedereen, je emotie hoog ligt en wellicht gaat werken ook wel amper tot niet. Nu even een stapje terugnemen is waar jij naar verlangt. 

Jij belt je zus en vriendin en pakt het nummer 1 heldere communicatie moment op door NEE te zeggen met een uitleg waarom je nee zegt. 
Hey zus of hey lieve vriendin, luister. Ik wil de verjaardag van vandaag even aan mij voorbij laten gaan. Ik voel mij ontzettend moe, futloos en ben volledig overprikkeld.

Nu gaan we naar heldere communicatie moment twee; wat gebeurt er als je wel JA zegt.
Als ik straks wel naar jullie verjaardag kom ga ik volledig over mijn grenzen. Alles voelt voor nu even als teveel, emotie zit hoog en ben overprikkeld. Overprikkeld zijn is voor mij weinig om mij heen aankunnen, want als ik op deze weg doorga, dan weet ik dat ik er de komende dagen nog af lig, achter de feiten aanloop en kattig ben tegen alles en iedereen. Ik verlang naar even een avond met mijzelf, op tijd een stapje terug en aan de lader. 

Dan gaan we naar fase 3. Ik doe een goed voorstel waar ze niet omheen kunnen. 
Maar ik wil dit bijzondere moment natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Ik ben zo blij dat ik dit eerlijk bij je neer kan leggen. Wat denk je ervan als ik donderdag naar je toe kom, taart meeneem en we samen daarna met de kids naar de speeltuin gaan? Hebben wij ook even samen wat quality time.

HOOR JE WAT IK DOE?

Hoor je wat ik doe?
Hoor je hoe helder?

En dit is slechts een voorbeeld. 
En stel, jij zou die zus of vriendin zijn. Hoe zou jij het vinden. Zou jij degene afwijzen omdat ze zich kwetsbaar opstelt? Zou jij van je zus of vriendin verlangen dat ze zichzelf wegcijfert en dagen moet boeten voor die ene verjaardag?
Nee toch?

Ik gebruik de deur dicht methode BIJ ALLES. Van privé tot business. En mijn leven is echt compleet veranderd. Nee zeggen is voor mij een MAKKIE!

Dit en nog veel meer en veel dieper doe ik elke dag met de mensen die ik coach. Want de verandering start in je hoofd en bij jezelf.

Liefs,
Charlie